Neue unerwünschte Telefonnummern canli bahis siteleri
ATICS

Inici > Notícies > SINGULAR TROBALLA D’UNA CISTA MEGALÍTICA A UNA INTERVENCIÓ D’URGÈNCIA A LLADURS (SOLSONÈS)


Cercador

SINGULAR TROBALLA D’UNA CISTA MEGALÍTICA A UNA INTERVENCIÓ D’URGÈNCIA A LLADURS (SOLSONÈS)

Vista de les dues inhumacions trobades dintre la cista.

01.07.2016

En el decurs d’una intervenció d’urgència del Servei d’Arqueologia i Paleontologia duta a terme per l’empresa Àtics SL en el terreny anomenat Camp de la Bruna – La Salada Vella, terme municipal de Lladurs (el Solsonès), s’ha produït una singular troballa: una cista megalítica del Neolític Mitjà (4000-3700 cal ANE).

La cista es troba a uns 1100 m s.n.m., té una planta trapezoïdal i orientació E-W. L’estructura – que mai havia estat saquejada- ha arribat intacta fins al present.

Les dimensions màximes de l’interior són de 2,18 m de llarg, 1,40 m en l’extrem est, 0,84 m en l’extrem oest i 0,90 m d’altura. L’estructura funerària estava formada per quatre lloses de pedra en els quatre costats de la cambra, amb tres més que serveixen de tancament superior. Els buits formats en els punts d’unió entre les diferents lloses es tanquen amb falques de pedra encaixades entre elles i fang com segellat definitiu. No es va trobar cap túmul cobrint la cista. En el seu interior es van trobar dues inhumacions en el costat est de la tomba, una d’un individu masculí i un altre femení, tots dos en decúbit supí amb el cap en l’extrem est, i els peus, flexionats, a l’oest. Concentrats en el terç superior dels cossos, es van trobar diversos objectes d’aixovar: 7 punxons d’os, 1 espàtula d’os, 1 plaqueta plana d’os, 1 làmina de sílex gris, i 12 denes de collaret de variscita, que es trobaven majoritàriament al voltant del coll de l’individu masculí.