bonus veren bahis siteleri
ATICS

Inici > Notícies > L’arquèoleg d’ATICS SL, Jordi Ramos, dirigeix a alumnes d'arqueologia en la intervenció arqueològica a la cota 287 de Corbera d'Ebre per relatar un cru episodi de la Batalla de l'Ebre


Cercador

L’arquèoleg d’ATICS SL, Jordi Ramos, dirigeix a alumnes d'arqueologia en la intervenció arqueològica a la cota 287 de Corbera d'Ebre per relatar un cru episodi de la Batalla de l'Ebre

Intervenció arqueològica a la Cota 287 de la Batalla de l'Ebre

06.07.2015

Han estat les primeres pràctiques arqueològiques a l'estat espanyol en espais de la Guerra Civil i tindran continuïtat

El mostreig i les prospeccions les han fet un grup d'alumnes del Grau d'Arqueologia la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona (UB). Fruit de la col•laboració entre la universitat, el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE) i l'Ajuntament de Corbera d'Ebre han dut a terme les seves pràctiques d'arqueologia contemporània als Espais de la Batalla de l'Ebre. Durant deu dies, un total de vuit alumnes, quatre de 4rt curs i quatre de 3r curs, han prospectat i excavat les trinxeres de la cota 287 sota la direcció de l'arqueòleg Jordi Ramos Ruiz, col•laborador de l'empresa d'arqueologia Atics. Aquesta empresa ja va participar en les intervencions preventives per documentar bona part de les línies de trinxeres trobades durant l'execució d'alguns dels parcs eòlics de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre.

Com ha destacat Ramos, s'ha escollit la Terra Alta per fer les pràctiques per "la importància de zona" i la possibilitat de dur-hi a terme una tasca amb continuïtat. "Juntament amb tota la documentació històrica podem establir com es van comportar -els soldats- en la defensa", ha detallat l'arqueòleg. La intervenció ha de servir per documentar amb detall els fets de 1938. Per la ubicació dels objectes localitzats, les bales, les llaunes, les bombes, i altres elements, es podrà crear "un mapa de distribució" per relatar l'acció de defensa i l'atac que es va viure a la cota. Tot i que Ramos ha reconegut que és una zona "molt pentinada", encara queden molts elements que poden ajudar a establir patrons de cada un dels moments que es van viure durant el conflicte. "Ens interessava la cultura material", ha apuntat el director de les pràctiques.

Aquesta ha estat la primera experiència de pràctiques universitàries d'alumnes d'Arqueologia a tot l'estat espanyol que es fan en un espai de la Guerra Civil i ha calgut escollir entre molts alumnes interessats, posant de rasant les millors notes. La gran demanda anima al departament d ela univrsitat ha proposar noves pràctiques els cursos vinents. "La cota 287 és molt interessant a nivell de sistema defensiu. Amb al trinxera i les restes podrem saber com podien atacar i defensar. Els alumnes 's'han sorprès de tot, està en un punt de defensa molt important, han vist com podien funcionar els atacs militars i com defensar-se i com es van excavar trinxeres i es va crear un complex militars amb pics i pales. Això per a l'Arqueologia és molt important, crear una línia defensiva com la que van muntar a la cota 287 és d'una importància bestial", ha destacat Ramos.

L'horror de la Cota 287

La Cota 287, a dos quilòmetres a l'est de Corbera d'Ebre, s'hi conserva més de 100 metres lineals de trinxera, així com altres estructures pròpies de la xarxa defensiva republicana. Aquest espai va ser un dels darrers escenaris on van combatre les Brigades Internacionals abans de la seva retirada del front de l'Ebre, el 23 de setembre de 1938. Defensada pels brigadistes polonesos del batalló Dombroski de la XIII Brigada, va resistir els assalts dels homes de la 13a Divisió franquista, la Mano Negra, els blindats i un intens bombardeig d'artilleria i aviació. En dos dies els brigadistes van arribar a rebutjar fins a sis assalts a les seves posicions. El batalló gairebé va desaparèixer: dels 400 homes que tenia en començar els assalts, en van sobreviure 48.