Neue unerwünschte Telefonnummern canli bahis siteleri
ATICS

Inici > Projectes > LES DARRERES INTERVENCIONS ARQUEOLÒGIQUES I PALEONTOLÒGIQUES D’URGÈNCIA AL TERRITORI DE CATALUNYA (2014-2015): DE TROBALLES INÈDITES A RECURS PEL CONEIXEMENT I LA RECERCA.

Cercador

LES DARRERES INTERVENCIONS ARQUEOLÒGIQUES I PALEONTOLÒGIQUES D’URGÈNCIA AL TERRITORI DE CATALUNYA (2014-2015): DE TROBALLES INÈDITES A RECURS PEL CONEIXEMENT I LA RECERCA.

Diverses imatges intervencions d'urgència 2014-2015

Documents adjunts

PLÀNOL DE LES INTERVENCIONS URGÈNCIA 2014 2015

Enlaços relacionats

CONFERÈNCIA TRIBUNA ARQUEOLOGIA: URGÈNCIES 2014-2015

Durant el bienni 2014-2015 el Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya ha promogut una sèrie d’intervencions d’urgència a tot el territori català, segons regula la Llei 9/93 del Patrimoni Cultural Català. La seva execució i direcció científica ha estat adjudicada per concurs públic a l’empresa ATICS SL., que ha comptat amb un nombrós equip interdisciplinari (des de paleontòlegs i arqueòlegs, a especialistes en bioarqueologia, antropòlegs forenses, espeleòlegs, restauradors...) per donar resposta a la varietat d’intervencions que s’han portat a terme.

Les característiques de cadascuna de les intervencions són ben diverses, sobretot pel que fa a la seva cronologia que engloba tots els horitzons, des de restes paleontològiques fins a restes de la Guerra Civil Espanyola. Així com també tots els territoris del nostre país. També la tipologia de les restes és francament variada: des de peces de ceràmica quasi senceres concrecionades amb una estalagmita a l’interior d’una cova, passant per individus inhumats que han quedat entortolligats a l’arrel d’un xiprer, per continuar amb la descoberta d’una dent d’arcosaure de fa 240 milions d’anys i per acabar amb la descoberta d’una església que havia quedat totalment coberta per la sedimentació i oblidada en la memòria documental i historiogràfica.

 Quins són els períodes més representatius?

La cronologia que ens han ofert les intervencions d’urgències d’aquests darrers dos anys és molt variada. Les restes més antigues corresponen a troballes paleontològiques, com les costelles d’un sireni al jaciment de Les Batalles d’el Brull. També hem pogut treballar en 4 jaciments en coves i avencs que ens han aportat informació sobre l’ocupació en època prehistòrica. D’època antiga hem excavat sitges de cronologia ibèrica i algun assentament d’època romana. L’època medieval queda representada en diversos jaciments, alguns dels quals tenen continuïtat fins a l’època moderna. I per acabar hem pogut treballar en l’exhumació de les restes humanes de la Guerra Civil Espanyola al Penedès.

 Hi ha alguna troballa excepcional?

Al llarg de l’any 2014, al T.M. de Riner, a la comarca del Solsonès, i a partir de la troballa de restes òssies esmicolades a causa del pas d’una màquina excavadora, s’ha realitzat una intervenció que ha permès posar al descobert, ni més ni menys que la planta sencera d’una església d’origen alt medieval i una necròpolis amb tombes antropomorfes a l’entorn. Es tracta de l’església de Sant Miquel de Riner, de la qual es desconeixia la seva ubicació, ja que havia quedat totalment coberta per sediments i a més havia restat oblidada per la història de la zona.

 Després de dur a terme la intervenció d’urgència, quin tractament reben els nous jaciments?

Depèn de les característiques de cadascun d’ells. En el cas anterior, s’ha pogut dur a terme una intervenció de consolidació i s’ha deixat al descobert per tal de fer-ne una visita in situ. En d’altres, la mateixa intervenció esgota el jaciment, com és el cas de les restes paleontològiques o antropològiques. Ara bé, també n’ hi ha alguns que s’han de cobrir per tal de preservar-los i que donades les bones perspectives pel seu estudi, poden ser objecte d’intervencions de recerca, com ha passat en algun cas d’edicions anteriors.