bonus veren bahis siteleri
ATICS

Inici > Notícies > Descobert intacte el refugi núm. 173 del carrer del Ripollès, al districte de Sant Martí a la ciutat de Barcelona


Cercador

Descobert intacte el refugi núm. 173 del carrer del Ripollès, al districte de Sant Martí a la ciutat de Barcelona

15.02.2015

Des del 12 de novembre s’està duent a terme el seguiment arqueològic de les obres d’urbanització del carrer del Ripollès, al districte de Sant Martí, treballs, que durant aquesta setmana, han permès descobrir un nou refugi antiaeri de la Guerra Civil. Aquests treballs són dirigits per l’arqueòloga Lourdes Forcades (ATICS SL).

Segons la documentació recollida a l’Arxiu Administratiu de Barcelona, es podria tractar del refugi 0173. Es coneix l’existència d’aquest refugi pel llistat de refugis antiaeris del 16 de juliol de 1938 publicat a l’Atles dels Refugis de la Guerra Civil espanyola a Barcelona, editat per l’Ajuntament de Barcelona i CLABSA. A Barcelona se’n construïren al voltant de 1.400.

En aquest cas, només coneixíem l’existència d’aquest refugi per aquest llistat, sense arribar a tenir cap més documentació, ja fossin plànols o el projecte constructiu de l’època, o fruit d’intervencions posteriors.

Arran d’aquests treballs d’urbanització, es va produir la descoberta d’una de les entrades a l’esmentat refugi, la qual es va omplir de runa i segellar un cop acabat el conflicte bèl•lic. Aquesta entrada té uns 14 metres de llargada i una profunditat de 6 metres. Un cop buidada de terra es va documentar un tapiat que segellava l’accés final al refugi.

Immediatament, tècnics del Servei d’Arqueologia de Barcelona, juntament amb la Unitat de Subsòl dels Mossos d’Esquadra, van procedir a inspeccionar aquesta descoberta. Un cop enretirat el tapiat, es va constatar l’excepcionalitat de la troballa, atès que el refugi es trobava totalment intacte des del moment que el van clausurar un cop finalitzat el conflicte bèl•lic.

Durant la inspecció es va poder confirmar el bon estat de les restes conservades, bàsicament tots els bancs correguts que es conserven en tot el recorregut del refugi, una mica més de 100 metres de longitud. També es va poder localitzar el segon accés del refugi, el qual es troba clausurat amb una paret de totxos. Cal destacar la gran quantitat d’elements mobles de ferro, com llaunes, olles, cubells, que es trobaven encara in situ dins del refugi. Excepcionalment, una de les galeries del refugi es troba a mig procés constructiu –parets, volta i paviments-, presentant acumulacions de totxanes i cubells de ferro.

Des de fa unes setmanes s’ha estat realitzant la documentació planimètrica i fotogràfica de tot el refugi, i la recuperació de tots els elements mobles del seu interior.